expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Να γνωριστούμε

Το nafsbook δεν είναι τίποτα άλλο από ένα blog το οποίο αποτελείται από νέα άτομα της πόλης μας που με όπλο το χιούμορ αλλά και την εγκυρότητα θα προσπαθούν να ενημερώνουν τον κόσμο της Ναυπάκτου για τα τεκταινόμενα της πόλης αλλά και να προβάλλουν τα προβλήματά της με σκοπό να διορθώνονται. Σκοπός μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα της διαφυγής από την κουραστική καθημερινότητα μας.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ


 ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ
ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ
Το ταξιδιωτικό αυτό είναι αφιερωμένο στους ειδικούς που δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν τα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας ανήκουν στα Βαρδούσια, στο Παναιτωλικό ή είναι μεμονωμένα και ανεξάρτητα. Αλλά όπου κι αν ανήκουν τα βουνά της, η Ορεινή Ναυπακτία ανήκει στα πανέμορφα μέρη της ορεινής Ελλάδας.
Η ορεινή Ναυπακτία η Κράβαρα, όπως ήταν γνωστή παλαιότερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 45 χωριά. Τα βουνά της – Τσακαλάκι, Ξεροβούνι και Τσεκούρα φτάνουν τα 1.731 μ. ύψος και δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσβατο ορεινό ανάγλυφο. Δύσκολος τόπος και πλην αυτών που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, οι υπόλοιποι έπαιρναν των ομματιών τους. Στα μέσα του περασμένου αιώνα, μάλιστα, οι Κραβαρίτες μαστόροι (κτιστάδες) είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη και δούλευαν κατά ομάδες, όπως και οι Ηπειρώτες.

Ναυπκτία
Ναυπακτία
Η κυβέρνηση των συνταγματαρχών κατά την επταετία δια νόμου απαγόρευσε τη βόσκηση των κατσικιών κυρίως σε πολλά μέρη της περιοχής. Αυτό είχε μεν ως αποτέλεσμα να μαραζώσει η παραδοσιακή κτηνοτροφία, από την άλλη, τα δάση ξαναζωντάνεψαν.Ο τόπος είναι σήμερα ένας πραγματικός παράδεισος, κατάφυτος από έλατα και καστανιές . Από μια έρευνα που είχε γίνει από το δασαρχείο βρέθηκε πως τα δύο αυτά είδη φύονται και αναπτύσσονται στην ορεινή Ναυπακτία γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού. Μέσα σε αυτή τη φύση βρίσκονται τα Κραβαρίτικα Χωριά, που όλα έχουν κάτι να πουν. Τα πιο γνωστά χωριά είναι οι Άνω και Κάτω Χώρα (Μεγάλη και Μικρή Λομποτινά),η Ελατού (Ελετσού), η Τερψιθέα (Βετόλιστα),η Αμπελακιώτισσα (Κοζίτσα) και η Γραμμένη Οξιά (Σιτίστα).Πλούσια είναι η περιοχή σε άγρια πανίδα και πολλοί είναι οι κυνηγοί που έρχονται, κυρίως για αγριογούρουνα. Αλλά να ξέρετε πως αν είστε κυνηγός ή δεν σας αρέσει η φύση και η απόλυτη ηρεμία, τότε η ορεινή Ναυπακτία δεν είναι μέρος για σας.
Ελάφια στην Ορεινή Ναυπακτία
Ελάφια στην Ορεινή Ναυπακτία
Αξίζει να δείτε….
Την Τερψιθέα ,ένα χωριό που, όπως το λέει το όνομά του, έχει μια εξαίρετη θέα στην κοιλάδα και στα γύρω βουνά, όπου υπάρχει και κάποια στοιχειώδης τουριστική κίνηση. Είναι χτισμένη σε 800 υψόμετρο και λίγο έξω από το χωριό υπάρχουν δύο νερόμυλοι, ο Ντεμισιάς(1880) και ο Σκαρούς (1890).
Τοπία στην Ορεινή Ναυπακτία
Τοπία στην Ορεινή Ναυπακτία
Την Ελατού, που χτίστηκε το 1829 στα 1.050 μ. και μέχρι το 1928 είχε το σλαβικό όνομα Ελετσού (ευήλιο μέρος).Εκεί εγκαταστάθηκαν αρκετοί αγωνιστές του ’21.Από την Ελατού και πάνω η δασοκάλυψη γίνεται μεγαλύτερη.
Την Άνω Χώρα, το πιο τουριστικά γνωστό χωριό της ορεινής Ναυπακτίας. Η Άνω Χώρα είναι η πρωτεύουσα του δήμου Αποδοτίας, έχει 404 κατοίκους και είναι χτισμένη σε 1.050 υψόμετρο. Περιβάλλεται από ορεινούς όγκους, ενώ μέσα το χωριό παρουσιάζει μεγάλες υψομετρικές διαφορές που φτάνουν τα 200 μ. Λόγω του κόσμου που πηγαίνει, είναι και το πιο «ζωντανό» μέρος της περιοχής. Το χωριό έχει και μια κάτω γειτονιά, που λέγεται Κάτω Χώρα, απέχει 5 χλμ. και βρίσκεται στα 800μ.
Ομορφα χωριά στην Ορεινή Ναυπακτία
Ομορφα χωριά στην Ορεινή Ναυπακτία
Την Αμπελακιώτισσα,(Κοζίτσα) που βρίσκεται απέναντι από την Άνω Χώρα, χτισμένη στις ελατοσκέπαστες ανατολικές πλαγιές του Αη Λιά. Απέναντι της υψώνονται οι ορεινοί όγκοι της Τσεκούρας και της Παναγιάς, ένα σύμπλεγμα πολυδαίδαλο με τραχείς βράχους και δασωμένες ρεματιές, τοπίο πραγματικό υποβλητικό. Βρίσκεται σε 900 υψόμετρο και είναι ένα από αρχαιότερα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας. Το παλιό όνομα «Κοζίτσα» σήμαινε στα σλαβικά γιδότοπος.
Ταξιδέψτε στη Φύση της Ορεινής Ναυπακτίας
Ταξιδέψτε στη Φύση της Ορεινής Ναυπακτίας
Την Μονή της Παναγιάς της Αμπελακιώτισσας- Αγ.Πολυκάρπου, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Κειμήλια της Μονής είναι η εικόνα της Παναγίας (έργο του Ευαγγελιστή Λουκά όπως λέγεται),το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου και ο Επιτάφιος, έργο της Πολίτισσας κεντήστρας Μαριώρας.
Το Λιδωρίκι και το Φράγμα του Μόρνου, αν η διαδρομή σας φέρει από εκεί. Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από την λίμνη του Μόρνου στα 800 υψόμετρο στις υπώρειες της Γκιώνας, έχει έκδηλα τα σημάδια της πατίνας του χρόνου, αλλά ασκεί κάποια γοητεία. Το Λιδωρίκι είναι γνωστό για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα. Από την πόλη για το φράγμα του Μόρνου, μπορείτε να ακολουθήσετε είτε την διαδρομή που περνάει από τις βόρειες όχθες της λίμνης είτε από τις νότιες, που είναι πιο κοντά. Η διαδρομή από Βορρά είναι πολύ πιο γραφική και θα περάσετε και από το Κάλλιο (Βελούχοβο) που είναι μισοβυθισμένο στο Μόρνο. Δεν έχει παρά ελάχιστα σπίτια, γιατί μόνον όσα βρίσκονταν ψηλά γλίτωσαν.
Ταξιδέψτε στη Φύση της Ορεινής Ναυπακτίας
Ταξιδέψτε στη Φύση της Ορεινής Ναυπακτίας
Την Γραμμένη Οξιά, αν έχετε διάθεση για αρκετό οδήγημα στους δρόμους της ορεινής Ναυπακτίας. Δεν λέω πανέμορφοι και γραφικότατοι. Όμως πολύ στενοί και με πολλές στροφές. Η Γραμμένη Οξιά, λοιπόν, βρίσκεται βορειότερα, στα σύνορα με την Ευρυτανία και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ναυπακτίας. Το όνομα το οφείλει στη μεγάλη δασοκάλυψη της περιοχής από οξιά και είναι μάλλον και το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης με τέτοια βλάστηση.
Χωριά Ορεινής Ναυπακτίας
Χωριά Ορεινής Ναυπακτίας

Πως θα πάτε
Λεωφορείο της Ορεινης Ναυπακτίας
Λεωφορείο της Ορεινης Ναυπακτίας
Αποκλειστικά και μόνον με το Ι.Χ. σας. Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή Λιβαδειά-Γαλαξίδι-Πέντε Όρια-Λιδωρίκι-Άνω Χώρα, θα κάνετε 300 περίπου χλμ, με αφετηρία την Αθήνα.

Διαμονή Ορεινή Ναυπακτία
Διαμονή Ορεινή Ναυπακτία
Διαμονή
ΞΕΝΙΟΣ Κάτω Χώρα Ναυπακτίας, πρόκειται για ένα κουκλίστικο συγκρότημα ξύλινων σπιτιών ακριβώς στην κάτω άκρη του χωριού. Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που το επισκέφθηκα και είχε ομίχλη. Νόμιζα πως βρισκόμουν σε κάποιο σκηνικό παραμυθιού. Στη μέση είναι το πέτρινο διώροφο οίκημα που είναι υποδοχή, σαλόνι, μπαρ και εστιατόριο και γύρω τα σπιτάκια που είναι εξαιρετικές κατασκευές. Στο εστιατόριο θα βρείτε νοστιμιές, όπως γίδα βραστή, κόκορα με μακαρόνια, πίτες διάφορες και ντόπια μοσχάρια. Το πρωινό σας θα έχει σπιτικές μαρμελάδες, ντόπιο μέλι, χορτόπιτα και αν είστε καλά παιδιά, τραχανά.
ΕΛΑΤΟΥ Ναυπακτίας, ήταν κάποτε ένα παλιό κοινοτικό ξενοδοχείο, γεμάτο προβλήματα ώσπου μια μέρα έκλεισε. Αν αυτό ήταν ένα παραμύθι, θα εμφανιζόταν το παλληκάρι που θα έσωζε την ομορφονιά. Επειδή, όμως, η ζωή είναι κάποιες φορές σαν παραμύθι, εμφανίστηκε ο Πολύκαρπος με την Ελένη. Έτσι το παλιό ξενοδοχείο ανακατασκευάστηκε, έκανε lifting,ομόρφυνε και σας περιμένει! Είναι ένα απλό μικρό ξενοδοχείο, πολύ καθαρό. Το μεγάλο ισόγειο με τα δύο παλιά αλλά λειτουργικά τζάκια διαιρέθηκε στα δύο κι έγινε το μπαρ από τη μία μεριά και το εστιατόριο από την άλλη. Στο εστιατόριο εκτός από τις πίτες θα βρείτε λαχανοντολμάδες και γίδα βραστή. Το πρωινό είναι σε μπουφέ και τα «χάι» σημεία του είναι οι σπιτικές μαρμελάδες, τα χωριάτικα αβγά, οι τηγανιτές και καμιά φορά ο τραχανάς.
ΔΡΥΑΔΕΣ Αμπελακιώτισσα Ναυπακτίας,ο ξενώνας βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της Αμπελακιώτισσας κι έχει φοβερή θέα στην κοιλάδα και στα απέναντι βουνά. Έχει δωμάτια καλόγουστα διακοσμημένα και όλα έχουν το μπαλκόνι τους με απρόσκοπτη θέα. Ο ιδιοκτήτης είναι, μάγειρας, ρεσεψιονίστ και γενικός άνθρωπος για όλες τις δουλειές, με την βοήθεια πάντα της γυναίκας του που έχει ταλέντο στο γαλακτομπούρεκο και στην καρυδόπιτα. Στο εστιατόριο δεν θα βρείτε μεγάλη ποικιλία, λίγα κι εξαιρετικά, όπως χορτοτυρόπιτες, χοιρινή τηγανιά.
ΦΑΡΜΑ ΜΙΧΟΥ Λαλίκα Αποδοτίας,τη Λαλίκα θα μπορούσατε να τη χαρακτηρίσετε οικισμό ελαχίστων σπιτιών μέσα στο δάσος. Εκεί λοιπόν μέσα στη φύση και στην απομόνωση βρίσκεται ο όμορφος αλλά και ιδιαίτερος ξενώνας του Φώντα Μίχου. Έχει λίγα δωμάτια που έχουν μεγάλο κρεβάτι, καθιστικό και τζάκι. Η διακόσμηση είναι ένα καλό πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου. Το εστιατόριο σερβίρει σχεδόν αποκλειστικά κυνήγι. Το πρωινό σας θα είναι παραδοσιακότερο του παραδοσιακού με χυλοπίτες, τραχανά, αβγά από αλανιάρες κότες και βέβαια καφέδες.
Αρκούδα στην περιοχή Ορεινής Ναυπακτίας
Αρκούδα στην περιοχή Ορεινής Ναυπακτίας
Προϊόντα
Θα βρείτε μέλι ελατήσιο, κάστανα, καρύδια και μήλα. Ενδέχεται να βρείτε κάποια γαλακτοκομικά στα χωριά, καθώς επίσης και κρέατα. Στο Λιδωρίκι θα βρείτε σίγουρα πολύ καλή φέτα και εξαιρετικό πρόβειο γιαούρτι.
Που θα φάτε
Σε κάθε έναν από τους προτεινόμενους ξενώνες λειτουργεί εστιατόριο με νοστιμότατα φαγητά.
Διασκέδαση
Με την έννοια των μπάρ, όπως τα γνωρίζουμε δεν υφίσταται στην περιοχή. Όμως στους προτεινόμενους ξενώνες, το εστιατόριο λειτουργεί και σαν μπαρ.
Δραστηριότητες
Μπορείτε να επισκεφθείτε το Φαράγγι του Κακάβου. Ξεκινάτε από ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι στις παρυφές της Αμπελακιώτισσας και κατεβαίνετε προς τα κάτω, στον ποταμό Κότσαλο. Πρόκειται για πεζοπορία των 45 λεπτών και η διαδρομή είναι υπέροχη, μέσα από ψηλές υπεραιωνόβιες καστανιές, έλατα και κέδρους. Για πιο πολλή πεζοπορία υπάρχει ακόμα και η επίσκεψη στην κορυφή της Τσεκούρας που είναι περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορία. Μεταξύ Αμπελακιώτισσας και Άνω Χώρας ρέει ο Πλατανίτης ή Κότσαλος, που έχει κάποιες πέστροφες αν ενδιαφέρεστε.
Ομορφα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας
Ομορφα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας
 
 http://www.athenspress.gr/?p=6129

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου