expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Να γνωριστούμε

Το nafsbook δεν είναι τίποτα άλλο από ένα blog το οποίο αποτελείται από νέα άτομα της πόλης μας που με όπλο το χιούμορ αλλά και την εγκυρότητα θα προσπαθούν να ενημερώνουν τον κόσμο της Ναυπάκτου για τα τεκταινόμενα της πόλης αλλά και να προβάλλουν τα προβλήματά της με σκοπό να διορθώνονται. Σκοπός μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα της διαφυγής από την κουραστική καθημερινότητα μας.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ασκήσεις για το σπίτι

Πρόσωπο της ημέρας
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Το όνομα «Κολοκοτρώνης» ανήκε σε μια πολύ παλιά οικογένεια της Πελοποννήσου, που όλα της τα μέλη, διακρίθηκαν στον αγώνα για τη λευτεριά. Πολλά απ’ αυτά πλήρωσαν με το ίδιο τους το αίμα την αφοσίωσή τους στην πατρίδα. Σαν βεβαίωση αυτού του λόγου αρκεί να αναφερθεί πως από το 1762 ως το 1806 σκοτώθηκαν 70 Κολοκοτρωναίοι μαχόμενοι εναντίον των Τούρκων.

Από την οικογένεια των Κολοκοτρώνη διακρίθηκαν περισσότερο δύο:
Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης και ο γιος του Θεόδωρος.
Ο Κωνσταντίνος ήταν αρχηγός των «Αρματολών» στην Κόρινθο. Κυνηγημένος όμως από τους Τούρκους αναγκάστηκε να καταφύγει στη Μάνη και να γίνει «κλέφτης» ∙ γυναίκα του ήταν η Ζόμπια, το γένος Κοτσάκη, η οποία – όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον άντρα της και τα δυο του αδέλφια Απόστολο και Γεώργιο σε μια μάχη -  πήρε τα παιδιά της και κατέφυγε κοντά σε συγγενείς της στη Μάνη.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 πάνω στο βουνό Ραμαβούνι της Μεσσηνίας, που είχε βρει τελικά καταφύγιο η μητέρα του για να αποφύγει τις διώξεις των Τούρκων. Τη νεαρή του ηλικία την πέρασε κοντά στους θείους του, Κοτσάκη, στην Αλωνίσταινα, ως τα δεκαεπτά του χρόνια που τον όρισαν οπλαρχηγό. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καρούσου και εγκαταστάθηκε στο Λεοντάριο όπου ο πατέρας της ήταν προεστός. Η ειρηνική, όμως, ζωή του δεν κράτησε για πολύ γιατί οι επιθέσεις των Τούρκων τον ανάγκασαν να είναι εναλλάξ
κλέφτης και αρματολός. Πολέμησε σε πολλές μάχες και, τελικά, όταν ύστερα από αγώνες κατέφυγε στη Ζάκυνθο έγινε γνώστης και θερμός υποστηρικτής της Φιλικής Εταιρείας και, μάλιστα, κατήχησε και πολλούς άλλους
Στις αρχές του '21 έφυγε από τη Ζάκυνθο ντυμένος καλόγερος κι’ ήρθε στην Πελοπόννησο με σκοπό να ξεσηκώσει τον κόσμο. Η τόλμη και η γενναιότητά του είχαν κάνει το όνομά του να βρίσκεται μόνιμα στα χείλια του λαού που τον πίστευε σαν σύμβολο ανδρείας και αποφασιστικότητας.

Όταν ορίστηκε η Εθνεγερσία για την 25 Μαρτίου του 1821 ο Κολοκοτρώνης έφυγε από τη Ζάκυνθο και πήγε στη Μάνη. Τότε ήταν πάνω από πενήντα χρονών αλλά ήταν ακμαίος και δραστήριος, ιδιότητες που βέβαια του ήταν απαραίτητες για τον μακροχρόνιο αγώνα. Διάφορες περιγραφές που μας δίνουν το πορτραίτο αυτού του αξέχαστου ήρωα μας λένε πως ο λαιμός του ήταν χοντρός σαν του ταύρου, η μύτη του καμπυλωτή με μαύρο μουστάκι, το κεφάλι του κάπως δυσανάλογο με το ανάστημά του, τα δε μαλλιά του έπεφταν λυτά και σγουρά πάνω στους ώμους του και ήταν ο μόνος από τους αγωνιστές που φορούσε κόκκινη φουστανέλα και ένα αρχαίο κράνος στο κεφάλι. Πιθανότατα για να διακρίνεται στις μάχες.
Το όνομά του πλανιόταν στα χείλη του λαού που τον είχε κάνει σύμβολο και τραγούδι του. Το γόητρό του μεγάλωνε καθημερινά και ο ηρωισμός του ενθουσίαζε τα πλήθη.
Η πρώτη Ελληνική Κυβέρνηση τον διόρισε στρατηγό.

Και ενώ επιχειρούσε την Πολιορκία της Πάτρας έφτασε στην Πελοπόννησο ο Δράμαλης με τη στρατιά του. Τότε ο Κολοκοτρώνης έλυσε την πολιορκία της Πάτρας και οπλισμένος με τη μόνιμη αποφασιστικότητα, το ατέλειωτο θάρρος του και την πρωτοβουλία που τον διέκρινε προχώρησε σχεδόν ολομόναχος, γιατί ο στρατός του είχε διαλυθεί και του είχαν μείνει μόνο τέσσερις πιστοί άντρες. Στο δρόμο μάζεψε κάποια παλικάρια που τον θαύμαζαν και πρόθυμα τον ακολούθησαν και κατέλαβε τα στενά των Δερβενακίων. Όταν ο Δράμαλης αναγκάστηκε για να ξεφύγει από την αργολική πεδιάδα που ήταν αποκλεισμένος να περάσει το στρατό του από τα Δερβενάκια, ο Κολοκοτρώνης τον χτύπησε και τον κατέστρεψε (25-27 Ιουλίου 1822).Ύστερα απ’ αυτήν την ξεχωριστή νίκη τον ανακήρυξαν αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου απελευθέρωσε το Ναύπλιο και μπήκε θριαμβευτής στην πόλη.

Πικραίνονταν όμως πολύ από τη ζήλια και τις ραδιουργίες των διαφόρων κομμάτων. Μερικοί τον κατηγόρησαν με αποτέλεσμα να φυλακιστεί στην Ύδρα όπου έμεινε 4 μήνες. Εξαιτίας όμως της εισβολής του Ιμπραήμ Πασά – έχοντάς τον ανάγκη – τον απελευθέρωσαν και μια που η Πατρίδα το καλούσε, όρμησε πάλι εναντίον του εχθρού και του σταμάτησε την πορεία του στην Πελοπόννησο. Δυστυχώς οι συμβουλές του Κολοκοτρώνη δεν ακούστηκαν τότε και έτσι δεν κατάφερε να σώσει την Τρίπολη. Όμως η ανδρεία του και η αποφασιστικότητά του κατάφεραν κάτι περισσότερο: Να κρατήσουν την Ελλάδα «επί ποδός» ώσπου να αποφασίσει η Ευρώπη να τερματίσει τα δεινά της. Τα δυστυχήματα της Πατρίδας φαίνονταν να φτάνουν σ’ένα τέλος. Ο κόμης Καποδίστριας εξελέγει κυβερνήτης από τους συμπατριώτες του και αναγνωρίστηκε επίσης από τις δυνάμεις του εξωτερικού που στείλανε στόλο και στρατό και απέδωσαν την Πελοπόννησο στους Έλληνες.
Ο Κολοκοτρώνης ήταν από τους πιο φανατικούς και πιστούς υποστηρικτές του Κυβερνήτη.
Μετά το θάνατο του Καποδίστρια, η χαρά του ήταν μεγάλη όταν εξελέγει βασιλιάς ο Όθωνας. Ήθελε, μάλιστα, να στείλει το γιο του, Γενναίο, να του προσφέρει το στέμμα. Κατηγορήθηκε, όμως, από την Αντιβασιλεία πως ετοίμαζε, τάχα, νέα επανάσταση και αμέσως φυλακίστηκε για δεύτερη φορά και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Ευτυχώς η ποινή δεν εξετελέσθει γιατί μόλις ανέλαβε ο Όθωνας έδωσε χάρη στον «Γέρο του Μοριά», όπως ονόμαζε ο λαός τον Κολοκοτρώνη, που 50 ολόκληρα χρόνια αγωνίστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας
Ο Όθων, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Κολοκοτρώνη στην πατρίδα, τον τίμησε με το αξίωμα του Στρατηγού και του Συμβούλου της Επικρατείας και του απένειμε το ανώτατο παράσημο του Τάγματος του Σωτήρος.



Ήξερες ότι…
Στην Ολυμπιάδα του Σεν Λούις (1904), το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για τους Ευρωπαίους κατέκτησε ο Έλληνας Περικλής Κακούσης, στην άρση βαρών.

Σαν σήμερα

  • Γεγονoτα
79 π.Χ: Εκρήγνυται ο Βεζούβιος, θάβοντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλεια.
410: Οι Βησιγότθοι υπό τον Αλάριχο καταλαμβάνουν τη Ρώμη, κλείνοντας το κεφάλαιο της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1572: Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. 70.000 γάλλοι ουγενότοι (προτεστάντες) σφάζονται κατ' εντολή των καθολικών αρχών.
1949: Ιδρύεται το ΝΑΤΟ.
Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.
1991: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται από την ηγεσία του ΚΚΣΕ.
  • Γεννησεις
1929: Γιάσερ Αραφάτ (Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ραχμάν αρ Ραούφ αλ Κούντβα αλ Χουσαϊνί, το πραγματικό του όνομα), εμβληματική μορφή του παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου.
1947: Πάολο Κοέλιο, βραζιλιάνος συγγραφέας. («Ο Αλχημιστής»)
1948: Ζαν Μισέλ Ζαρ, γάλλος συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής.
  • Θανατοι
1779: Κοσμά ο Αιτωλός, ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους. Εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού.

Αποφθέγματα

«Μια καλή γνώμη, που γίνεται δεκτή απ’ όλους στην πολιτεία, γίνεται νόμος.»
 
 Γρίφος

Εκφώνηση

Πέντε ναυαγοί κι’ ένας πίθηκος βρίσκονται σ’ ένα ερημονήσι. Επειδή δεν υπήρχε τίποτε για να φάνε μαζέψανε καρύδες και αφού τις αποθηκεύσανε σε κάποιο σημείο πέσανε να κοιμηθούνε. Τη νύκτα όμως ένας από αυτούς σηκώνετε και παίρνει το μερίδιό του, δηλαδή το 1/5 κι’ επειδή περίσσευε μια καρύδα τη δίνει στο πίθηκο. Το ίδιο επαναλήφθηκε και με τους άλλους τέσσερις ναυαγούς. Την επομένη ημέρα μοίρασαν αυτές που είχαν απομείνει και όλοι πήραν την ίδια ποσότητα. Όλοι, όμως, γνώριζαν ότι έλειπαν καρύδες, αλλά κανείς δεν μίλησε.

Ζητούμενο

Πόσες ήταν οι καρύδες στην αρχή ; 
Λύση χθεσινού γρίφου:http://www.asxetos.gr/portals/0/files/puzzles/solutions/184.pdf
 
Πηγές :http://www.goldenguide.gr/community, http://www.computer.gr/kolokotronis/trilos.html, http://www.sansimera.gr/, http://www.asxetos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου