expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Να γνωριστούμε

Το nafsbook δεν είναι τίποτα άλλο από ένα blog το οποίο αποτελείται από νέα άτομα της πόλης μας που με όπλο το χιούμορ αλλά και την εγκυρότητα θα προσπαθούν να ενημερώνουν τον κόσμο της Ναυπάκτου για τα τεκταινόμενα της πόλης αλλά και να προβάλλουν τα προβλήματά της με σκοπό να διορθώνονται. Σκοπός μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα της διαφυγής από την κουραστική καθημερινότητα μας.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ασκήσεις για το σπίτι

Πρόσωπο της ημέρας

Αχιλλέας

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αχιλλέας, εγγονός του Αιακού (Αχιλλεύς Αιακίδης) ήταν ο μεγαλύτερος και ο κεντρικός ήρωας της Ιλιάδας του Ομήρου.
Ἀχιλλεύς στην αρχ. ελλ. ετυμολογία σημαίνει άχος (θλιψη) + ιλλεύς (περιπλανώμαι, τριγυρνώ), δηλαδή αυτός που τριγυρνά θλιμμένος.

Γέννηση

Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα (γι' αυτό τον αποκαλούσαν και Πηλείδη), βασιλιάς των Μυρμιδόνων στη Φθία (σημερινή ανατολική - βορειοανατολική Φθιώτιδα) και της Νηρηίδας Θέτιδας. Ο Δίας και ο Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για το χέρι της μέχρι που ένα μαντείο αποκάλυψε ότι θα γεννούσε ένα γιο μεγαλύτερο από τον πατέρα του, οπότε και πολύ σοφά επέλεξαν να την δώσουν σε κάποιον άλλο. Σύμφωνα με το μετα-Ομηρικό μύθο, η Θέτις προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο, βουτώντας τον στα νερά της Στύγας, όμως πιάνοντάς τον από τη φτέρνα, τον άφησε τρωτό σ' αυτό το σημείο.
(Δείτε Αχίλλειος πτέρνα). Ο Όμηρος, εν τούτοις, αναφέρει ένα ελαφρύ τραυματισμό του στην Ιλιάδα. Σε μια νεότερη και λιγότερο δημοφιλή εκδοχή, η Θέτιδα άλειψε το αγόρι με αμβροσία κι έπειτα το έβαλε πάνω από τη φωτιά ώστε να κάψει τα θνητά μέρη του κορμιού του. Διακόπηκε από τον Πηλέα και εγκατέλειψε πατέρα και γιό, εξοργισμένη. Ο Πηλέας τον έδωσε (ίσως μαζί με το μικρό φίλο του Πάτροκλο) στον κένταυρο Χείρωνα, στο όρος Πήλιο, να τον μεγαλώσει.

Τήλεφος

Όταν οι Έλληνες έπλευσαν για την Τροία, κατά λάθος σταμάτησαν στη Μυσία, με βασιλιά τον Τήλεφο. Στη μάχη που επακολούθησε ο Αχιλλέας τραυμάτισε τον Τήλεφο. Η πληγή δεν έκλεινε κι έτσι ο Τήλεφος ρώτησε ένα μαντείο το οποίο δήλωσε ότι «αυτός που πλήγωσε θα θεραπεύσει».
Σύμφωνα με αναφορές άλλων περί το χαμένο έργο του Ευριπίδη, ο Τήλεφος πήγε στην Αυλίδα, προσποιούμενος το ζητιάνο και ζήτησε από τον Αχιλλέα να του γιατρέψει την πληγή. Ο Αχιλλέας τού αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε ιατρικές γνώσεις. Εναλλακτικά, ο Τήλεφος κράτησε τον Ορέστη όμηρο σε αντάλλαγμα με τη βοήθεια του Αχιλλέα στη θεραπεία της πληγής. Ο Οδυσσέας συμπέρανε πως το δόρυ δημιούργησε την πληγή άρα το δόρυ θα έπρεπε να τη γιατρέψει. Ξύσματα από το δόρυ τοποθετήθηκαν στην πληγή και ο Τήλεφος γιατρεύτηκε.

Ο Αχιλλέας στην Αυλή του Λυκομήδη

Ο Αχιλλέας από το Λυκομήδη
Σε μια μετα-Ομηρική (αλλά δημοφιλή) εκδοχή του μύθου, ο μάντης Κάλχας δήλωσε ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα, όμως η μητέρα του, η Θέτιδα, ήξερε ότι θα πέθαινε αν πήγαινε στην Τροία. Έτσι τον έκρυψε στην αυλή του Λυκομήδη στη Σκύρο, μεταμφιεσμένο σε κορίτσι. Εκεί είχε ένα δεσμό με τη Διηδάμεια με αποτέλεσμα ένα γιο, το Νεοπτόλεμο. Ανακαλύφθηκε, όμως, από τον τον Αίαντα τον Τελαμώνιο και το Φοίνικα, που έφτασαν μεταμφιεσμένοι σε γυρολόγους με κοσμήματα και όπλα. Ο Αχιλλέας εντοπίστηκε από το γεγονός ότι κοιτούσε τα «λάθος» αγαθά. Εναλλακτικά, εντοπίστηκε με τον ήχο μιας σάλπιγγας, όπου αντί να δειλιάσει, άρπαξε ένα δόρυ να απωθήσει τους εισβολείς. Από εκεί και πέρα χρειάστηκε ελάχιστη πειθώ να πάει στην Τροία, συνοδευόμενος από τον εξάδελφό του και καλύτερό του φίλο1 Πάτροκλο και το δάσκαλό του, Φοίνικα (αυτός είναι ο ίδιος Φοίνικας που συνόδευσε τον Οδυσσέα στη Σκύρο σε μια αργότερη εκδοχή).

Από πού βγήκε...
ΑΥΓΑ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ?
Μια φορά το χρόνο, οιΡωμαίοι γιόρταζαν -για να τιμήσουν την Αφροδίτη και το Διόνυσο- μ’ έναν πολύ τρελό και παράξενο τρόπο: Κάθε 15 Μαΐου, έβγαινε ο λαός στις πλατείες και άρχιζε τον «πετροπόλεμο» με… αυγά μελάτα! Χιλιάδες αυγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα για διασκέδαση κι ο κόσμος γελούσε ξεφρενιασμένα. Τα γέλια αυτά εξακολουθούσαν για βδομάδες ολόκληρες. Στη γιορτή αυτή δεν έπαιρναν μέρος μονάχα οι πολίτες, που ήταν κατώτερης κοινωνικής θέσης, αλλά και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, Ρωμαίες δεσποινίδες και αυτοκράτορες καμιά φορά. π. χ. ο «αυγοπόλεμος» ήταν μια από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, που πετούσε αυγά στους αξιωματικούς και τους ακόλουθους των ανακτόρων του, χωρίς να είναι η μέρα της γιορτής των αυγών. Στο Βυζάντιο φαίνεται πως η γιορτή έγινε της μόδας, για πολύ λίγο διάστημα όμως. Σε πολλά βυζαντινά κείμενα, αναφέρεται συχνά, αλλά μόνο με δύο - τρία λόγια. Έτσι από το περίεργο αυτό έθιμο - που η αιτία του χάνεται στα βάθη των αιώνων - έμεινε η ερωτηματική φράση: «αυγά σου καθαρίζουνε;».

Σαν σήμερα

  • Γεγονoτα
1843: Ξεσπά η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που ανάγκασε το βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.
1922: Τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.
1939: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία. Έξι ώρες αργότερα θα ακολουθήσει και η Γαλλία.
1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).
  • Γεννησεις
1875: Φέρντιναντ Πόρσε, αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού «σκαραβαίου».
1929: Ειρήνη Παπά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ειρήνης Λελέκου, ηθοποιός.
  • Θανατοι
1954: Μαρίκα Κοτοπούλη, ηθοποιός.
1983: Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου, ηθοποιός.
1994: Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ζωγράφος.
2004: Ελένη Ζαφειρίου, ηθοποιός.

Αποφθέγματα
«Ένωση για τη λαϊκή σωτηρία, ένωση, αν θέλουμε να μείνουμε έθνος ανεξάρτητο.»
 
Γρίφος
Κυκλική αλυσίδα (***) Έχουμε οκτώ κομμάτια μιας αλυσίδας που αποτελούνται από επτά κρίκους το καθένα. Οι ακριανοί κρίκοι του κάθε τμήματος είναι κλειστοί. Θέλουμε να ενώσουμε και τα οκτώ τμήματα και να φτιάξουμε μια μεγάλη κυκλική αλυσίδα (οι άκρες της να ενώνονται).
Ένας τεχνίτης αναλαμβάνει να ανοίξει και να κλείσει όσους κρίκους του πούμε με κόστος 1 ευρώ ανά κρίκο (άνοιγμα - πέρασμα - κλείσιμο). Ποιο είναι το ελάχιστο κόστος που απαιτείται για να φτιάξουμε την αλυσίδα και ποιους κρίκους θα ζητήσουμε να μας ανοίξει;

Λύση προηγούμενου γρίφου 30 δευτερόλεπτα.
Χρειάζονται 10 δευτερόλεπτα για να διαβιβάσει ο πρώτος το μήνυμα σε έναν από τους φίλους του. Οι δύο φίλοι που γνωρίζουν τώρα το μήνυμα χρειάζονται άλλα 10 δευτερόλεπτα για να το διαβιβάσουν σε δύο άλλους. Οι τέσσερις φίλοι που γνωρίζουν τώρα το μήνυμα χρειάζονται άλλα 10 δευτερόλεπτα για να το διαβιβάσουν στους τέσσερις τελευταίους.

 Πηγές: http://el.wikipedia.org , http://www.parents.gr, http://www.sansimera.gr http://pantsik.awardspace.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου